Welke planten kan ik gebruiken voor mijn zwemvijver?
Er zijn verschillende waterplanten te gebruiken voor de filterzone van uw zwemvijver. De meest belangrijke en meest gebruikte plant is de Gele Lis. Deze plant heeft een goed ontwikkeld wortelstelsel heeft daarmee een grote zuiverende werking. Meestal bestaat een filterzone voor het grootste gedeelte uit lissen, maar er kan gecombineerd worden met andere planten.
Ga bij het aanschaffen van waterplanten eerst goed na of ze geschikt zijn. Sommige planten hebben sterk de neiging tot woekeren of kunnen de vijverfolie beschadigen door hun sterke wortelstelsel. Hieronder volgt een lijst met de meest belangrijke planten voor de filterzone.
Gele lis (Iris pseudacoris)
Meest belangrijke plant voor de filterzone, onmisbaar vanwege het goed ontwikkelde wortelstelsel. Voor kleurverschil kan ook de blauwe lis worden gebruikt.
Kalmoes (Acorus calamus)
Ook een goede plant voor in de filterzone. Het loof neemt veel fosfaten op uit het water en de wortels geven stoffen af die de ontwikkelingen van ziektekiemen als salmonella tegengaan.
Egelskop (Sparganium erectum)
Deze planten hebben dezelfde groeiwijze als kalmoes en na de bloei heeft deze plant mooie stekelige zaaddoosjes, vandaar de naam.
Zegge (Carex)
Zegge is te gebruiken voor de ondiepe stukken in de filterzone van de zwemvijver. Deze planten wel in de gaten houden, ze kunnen gaan woekeren.
Dotterbloem (Caltha palustris)
Decoratieve plant met al in het vroege voorjaar mooie gele bloemen. Deze plant is een goede indicator voor de kwaliteit van het water. In het ondiepe gedeelte van de filterzone plaatsen, max. 10 cm diep.
Pijlkruid (Sagittaria sagittifolia)
Kan wat dieper worden geplaatst, zodat de bladeren van de planten zowel boven als onder water zichtbaar zijn.
Snoekkruid (Pantederia cordata)
Mooie plant met paarse bloemen. De plant is niet winterhard, maar zal in de filterzone wel overleven aangezien deze niet bevriest.
Lidsteng (Hippuris vulgaris)
Een goed zuurstofplantje dat via grote bladeren onder water zuurstof levert.
Kattenstaart (Lythrum salicaria)
Mooie decoratieve plant met paarse bloemetjes, voor in het ondiepe stuk van de moeraszone, maximaal 10 cm diep. Bloeit van eind juni tot en met september.
Let op :
Grote lisdodde (Typha latifolia) ontwikkelt sterkte wortels en kan uw folie daarmee kapot maken. Deze waterplant is dus niet geschikt voor de zwemvijver.